peer

REVIEW

Modalitatea de atragere a propunerilor de articole și procedura de evaluare

Revista a urmărit întotdeauna diversitatea tematică a articolelor publicate. Din acest motiv, în fiecare an, pe lângă contribuțiile colegilor muzeografi, sunt trimise invitații către alți cercetători provenind atât din mediul local, cât și din cel național. Diversificând ariile de interes cultural, publicația noastră a reușit, treptat, să atragă un număr apreciabil de autorii cu preocupări în diverse domenii (etnografie, antropologie, istoria și teoria artei, muzeografie, restaurare etc.).
Evaluarea colegială a articolelor date spre publicare este foarte importantă. Studiile care au participat la această evaluare sunt considerate credibile, întrucât au fost evaluate de mai mulţi experţi pentru fiecare domeniu în parte. Obiectivele principale ale verificării acestora sunt legate de calitatea studiului şi de eventualele îmbunătăţiri care trebuie aduse acestuia de către autor, pentru a se încadra în exigențele revistei.

Procesul de recenzare

Într-o primă fază, fiecare studiu este evaluat într-un proces intern. Secretarul de redacţie al revistei atribuie fiecare studiu unui editor din instituţie, specialist în domeniul respectiv, care face o primă examinare a acestuia. Studiul poate fi acceptat sau respins de editor din numeroase motive, unele bine întemeiate, precum: publicarea în altă parte, subiectul nu se încadrează în tematica revistei, articolul nu are contribuţii originale, conţine informaţii greşite, nu respectă condiţiile de publicare. Acest proces durează 1-2 săptămâni, după care este trimis spre evaluarea externă, în cazul în care se consideră că acest manuscris prezintă interes pentru revistă şi respectă toate condiţiile de publicare.

Evaluatorii externi sunt selectaţi pe baza contribuţiilor personale în domeniul studiului propus spre publicare. Potenţialii evaluatori sunt contactaţi de secretarul de redacţie pentru a vedea dacă acceptă calitatea de evaluator. Cei care sunt de acord primesc prin email studiul. Fiecare manuscris este verificat de doi specialişti în domeniu. Numele evaluatorilor şi consideraţiile acestora pe marginea manuscrisului sunt necunoscute pentru autorul studiului. La recomandările acestora, manuscrisul poate fi acceptat sau respins de la publicare. În cazul în care se consideră că revizuirile necesare sunt minore, acesta este retrimis autorului pentru a le efectua şi a intra astfel în revistă pentru publicare. În urma evaluării în sistemul peer review, editorii revistei se consultă asupra conținutului considerațiilor. Pe baza recomandărilor elaborate de evaluatori, redactorul şef şi secretarul de redacție decid care dintre articole intră în numărul curent, care sunt amânate şi cele care sunt respinse.

Pentru articolele respinse de la publicare, colectivul editorial nu este obligat să ofere explicaţii. Autorii vor fi anunțați de către secretarul de redacție de decizia luată în cazul fiecărui articol.

comisia de

REFERENȚI

Andrei Prohin

Secretar științific, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, R.Moldova

EDITH-EMESE BODO

Universitatea din Oradea

Camelia Corina BURGHELE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău

ELENA CORINA ANDOR

Universitatea din Oradea

Laura Cristina Pop

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca

KANTE MEISTER

Universitatea din Oradea

COSMINA MOCANU

Academia Română –Filiala Cluj-Napoca

TEOFIL IOAN ȘTIOP

Universitatea din Oradea

CRISTIAN APATI

Arhivele Naționale ale României –
Serviciul Județean Bihor

ȘTEFAN GAIE

Universitatea din Oradea

NATALIA LAZAR

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
Centrul Universitar Nord din Baia Mare

ȘTEFAN GAIE

Universitatea din Oradea